KAUNAS BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ

PROJE / YER / TARİH
Litvanya Kaunas Bilim ve Teknoloji Merkezi Mimari Tasarım Yarışması,  Nemunas, Kaunas, Litvanya / Eylül, 2016
 
FONKSİYON
Kamusal, Karışık kullanım, Eğitim
 
TOPLAM İNŞAAT ALANI
9.682 m2
 
YARIŞMAYI AÇAN KURUM
Malcolm Reading Consultants Limited
 
EKİP
M.Barış Yegena, Özge Özkul
 
 

‘ KROMOZOM ‘

Olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile  içinde yaşadığımız gezegenin  şu anki halini başta doğaya hemen sonrasında ise insana borçluyuz. Bilim bu çevreyi daha yaşanır kılmak için bize yol gösteriyor.Derinlere olan yolculuğumuzda hiç ulaşamayacağımız son durağı ararken  atoma ve moleküle inmeden hemen önce  bu yapının tüm canlı bileşenlerinde göze çarpan ve sürdürülebilirliği sağlayan  ilk ortak yapı ise kromozom.O halde bilim adasında oluşturacağımız yapıyı  sürdürülebilirliğin ilk yapı taşına ithaf edelim ve bir kromozom oluşturalım , bu formun içinde barındırdıkları ise DNA gibi  geleceğin kodları olsun…

X Kromozomu adanın kuzeybatı bölümündeki  yeşil alanın kalbine yerleştirildi. Halihazırdaki yeşil alanın peyzaj akslarına mümkün olduğunca müdahale edilmedi ve doğal hali ile en güzel şekli ile bırakıldı. Adanın hem şu anki durumunda hem  de gelecekte açılması planlanan iki bağlantı aksı aktif hale geldiğinde var olacak taşıt ve yaya bağlantılarını kullanarak işleyecek halde tasarlandı.

Adada bulunan diğer büyük blok Zalgris Arena’nın yakınına değil uzağına yerleşildi, onunla yarışılmadı ve amaç olan bilim adasını oluşturmak fikri tekil ya da rakipsiz kılındı.

Bilimin  güçlü fakat mütevazı doğasına uyularak yüksek ve algıyı üzerine çekmek için yapı oturumunu kompakt tutarak önemli iç bölgeleri ve galerileri dış cidarından uzaklaşan bir yapı değil  de yeşil ile iç içe olan, çevre  ilişki yüzeyleri arttırılmış, iç dış birliği  galerilerinin her noktasında dengeli bir şekilde  hissedilebilen bir yapı tasarımına gidildi. Bunu yaparken oluşacak reflektif yüzeyleri azaltmak için hafriyat sırasında çıkacak olan toprak yapının 1/3′lük kısmının üzerine serildi. Böylece hem ekolojik ekran alanı arttırıldı hem de kazı sırasında uzak mesafelere ulaşılırken oluşacak karbon salınımı ortadan kaldırıldı.

Yapının teknik alanları işlevlerini daha etkin ve ekonomik olarak yerine getirebilmeleri için büyük hacimli galeri mekanlarının ve geçici galerinin  hacimsel olarak yakınlarına konuşlandırıldı.

Taşkın riski göz önünde bulunduruldu , giriş katı izin verilen asgari 28 kotunun 1.5 m üzerine 29.50 kotuna  oturtuldu  bodrum kata  ise olası taşkından korunmasını sağlayacak basit bir set öngörüldü.

Adanın içine ayrıca bir motorlu taşıt parkı  öngörülmedi, sadece engelli ve servisler için kısa zamanlı bir duraklama alanı sert yüzey kullanılmadan giriş önünde oluşturuldu. Diğer otopark alanları yaklaşık 330 m’lik ulaşım mesafeleri içinde var olan Zalgris Arena otoparklarını düzenleyerek  ve Neman nehri kıyısındaki otoparkları ise olduğu gibi kullanarak ihtiyacın karşılanacağı düşünüldü.  Bisiklet parkı için ise hemen girişin önünde büyükçe bir alan bırakıldı.

Yapının gün dönümüne göre konumu ayarlandı kuzeydoğu – güneybatı aksında  sabah-öğle  güneşini bir galeri gurubu  öğle-akşam  güneşini diğer galeri gurubu tam olarak alacak şekilde simule edilerek oturtuldu. Cephelerdeki şeffaf kısımlar güneş alış pozisyonuna göre dengelendi. Mevsim geçişlerindeki düşük sıcaklık parlak güneş zamanlarından maksimum faydalanabilmek için güneş enerjisini mümkün olduğunca yakalayabilen hacimler bu yönler ile ilişkilendirildi tabi bunu yaparken oluşabilecek sera etkisini ortadan kaldırmak için de doğal vantilasyon prensipleri oturtuldu.